onsdag 29. februar 2012

Oppsummering/konklusjon

Da avslutter vi oppgaven vår med en liten oppsummering: 

Hitler brukte sin makt på en diktatorisk og tyrannisk måte. Vi kan si med stor sikkerhet at butikksjefen, David, ikke brukte makten på samme måte. Det som er felles med disse to lederne, er at de begge arbeider mot et bestemt mål. Likevel er det en vesentlig forskjell, der Hitler og David ikke hadde samme type makt. Hitler hadde fullmakt, og kunne godkjenne lover og vedtak, og hvordan landet skulle styres. Han brukte makt på en måte som inneholdt trusler, tvang og terror, og tålte ikke noen form for kritikk. Davids makt derimot, er begrenset, og inneholder verken tvang, trusler, terror eller vold. Han mente at makten måtte brukes til å få respekt fra medarbeiderne, og bli godkjent som leder.

Vi kan da konkludere med at alle ledere har et behov for makt, men makten trenger ikke alltid være formell. Noen ganger kan makt vinnes, ved f.eks at en gruppe mennesker respekterer og ser opp til en bestemt person. Makten blir da gitt frivillig, gjennom respekt fra deltakerne. Dette vil vi si er grunnlaget for å få makt, som gjerne brukes til hverdagslige situasjoner. Til syvende og sist er det behov for at lederen har fullmakt, slik at han/hun har siste ordet. 

Da vil vi takke for oss for denne gang, og håper du som leser har blitt litt klokere om hva som ligger i begrepet makt! :)  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar