mandag 13. februar 2012


Hitler – diktatorisk leder

Hitler, Adolf [Bilde]. Encyclopedia Britannica. Lokalisert 13 Februar 2012, fra http://school.eb.co.uk/eb/art-126694

Problemstilling:”Er det nødvendig å bruke makt for å bli en god leder?”

I de neste to innleggene skal vi fortelle litt om begrepet makt og hvordan makt kan utøves. I den forbindelse skal vi ta utgangspunkt i den verdenskjente lederen Adolf Hitler. 

I følgende innlegg skal vi gjøre greie for begrepet makt, generell fakta om Hitler, og til slutt hvordan han kom til makten. 

Makt og ledelse er tett knyttet til hverandre. Det vil alltid være en forskjell på lederen og de andre. Makt er en av de forskjellene. Makt er nødvendig i lederrollen, og ledelse handler blant annet om å utøve makt. Det er mulig å bruke makt for å fremme god ledelse, men det er også mulig å bruke makt diktatorisk og manipulerende. Vi skal ta utgangspunkt i en av verdens verste diktatorer Adolf Hitler, og hvordan han brukte makt i lederrollen.

Adolf Hitler var en mann som mange sent vil glemme. Hitler var en enestående taler, og hadde en utrolig evne til å påvirke andre. Både enkeltmennesker, store folkemengder og en hel nasjon. Han er et godt eksempel på definisjonen: ”A har makt over B i den grad han kan få B til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort”. (Gjøsund 2011, s 172) I dette tilfellet vil A være Hitler og vet hva som skal gjøres, og ved hjelp av en eller annen form for maktbruk vil han få B, altså folket, til å bestemme seg for å velge ønsket atferd.

Da kommer vi til spørsmålet om hvordan Hitler fikk en hel nasjon til å gjøre noe annet enn det de ellers ville gjort. Hitler så på Tysklands nederlag etter første verdenskrig som et enormt forræderi fra feige politikere som hadde ”dolket dem i ryggen”. I årene som fulgte etter krigen, bygget det seg et stort hat og sinne blant den tyske nasjonen, og ikke minst Hitler. Han ville ta hevn på dem som stod bak forræderiet. Det var hovedsakelig jødene som fikk skylden for Tysklands nederlag. (Dowswell 2002, s 9) Dette var grunnlaget for hvorfor Hitler senere er kjent som en av verdens verste diktatorer.

I begynnelsen hadde Hitler lite makt til å gjøre noe som helst. Han var korporal og arbeidet som militærpolitisk agent som spionerte på ekstreme politiske grupper i Munchen. Hans første oppdrag ble å spionere på en gruppe som het Det tyske arbeiderparti.(senere det nasjonalistiske tyske arbeiderparti – nazipartiet) Der ble han senere forfremmet til partileder på grunn av sitt fremragende talent til å organisere andre og evnen til å tale. (Dowswell 2002, ss 11f) Det er først og fremst gjennom sine personlige egenskaper, Hitler klarte å få så stor makt i Tyskland, og senere resten av verden.

National Socialism: Nazi parade i Munich [Bilde]. Encyclopedia Britannica. Lokalisert 13 Februar 2012, fra http://school.eb.co.uk/eb/art-121579
Etter hvert opparbeidet Hitler sin maktstilling i landet. Nazipartiet fikk flere og flere tilhengere, og dermed mer makt. Han forhandlet seg inn i regjeringen og ble rikskansler. Kort tid etter ble fullmaktsloven vedtatt. Den gikk ut på å gi Hitler diktatorisk makt for fire år. Og da tysklands president Hindenburg døde i 1934, fikk Hitler en lederposisjon kalt Fuhrer (fører). Hitler var blitt Tysklands eneveldige hersker. 

Dette er en video som viser oss reisen til Hitlers makt, og da kampanjen av terror begynte.

Anti-Semitism: Hitler`s reise til makten.  [Video]. Encyclopedia Britannica. Lokalisert 14 Februar 2012, fra http://school.eb.co.uk/eb/art-18881 

Fortsettelse følger....


Kilder:



Dowswell, P (2002) Hitler. Stavanger. Estess forlag

Gjøsund, P(2011) Psykologi 2. Oslo.Cappelen Damm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar