lørdag 11. februar 2012

Lederstiler – teorier om ledelse


Nå skal vi presentere de ulike lederstilene, og starter med ledelsesteoriene. Det finnes mange teorier om ledelse, men vi har valgt å se nærmere på Lewins ledelsesteori og Hersey og Blanchards teori om situasjonsbestemt ledelse. 

Lewins lederteorier

Lewin, Kurt [Bilde]. Encyclopedia Britannica. Lokalisert 14 Februar 2012, fra http://school.eb.co.uk/eb/art-112004

Den autoritære stilen:
Lederen er streng og delvis undertrykkende. Han tar alt ansvaret og avgjør alle bestemmelser selv. Lederen beholder en viss avstand fra gruppa og er oppgaveorientert. Deltakerne i gruppen, er alle underordnet lederen. En slik leder kaller vi ofte for en diktatorisk leder.

Den demokratiske stilen (demokrati = folkestyre)
Lederen er snill og hjelpsom, og skal støtte og inspirere de andre i gruppen. Beslutningene skal foregå i felleskap, der lederen tar hensyn til meningene og tankene til deltakerne. Lederen er inspirerende og medarbeiderorientert.

<p><a href="http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125">Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net</a></p>

La-skure-stilen:
Her er lederen 100 % passiv og uinteressert i gruppa. Lederen svarer bare på direkte spørsmål og viser ikke noe initiativ.  Han overlater gruppen til seg selv og er uinteressert i arbeidet.

(Gjøsund 2011, ss 163f)

Hersey og Blanchards teori - Situasjonsbestemt ledelsesteori

Ledelsesteorien tar hensyn til situasjonen ledelsen foregår i, og hva slags holdninger deltakerne har til hverandre i gruppene. Teorien legger vekt på sammenhengen mellom medarbeiderorientering og oppgaveorientering og skiller mellom instruerende, selgende, deltakende og delegerende lederstil. Situasjonen og medarbeidernes kompetanse er avgjørende for hvilken lederstil som egner seg best.(Gjøsund 2011, s.171) 

<p><a href="http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1499">Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net</a></p>


Delegerende lederstil – svakt oppgaveorientert og svakt medarbeiderorientert

Deltakende lederstil - svakt oppgaveorientert og sterkt medarbeiderorientert

Selgende lederstil – sterkt oppgaveorientert og sterkt medarbeiderorientert

Instruerende lederstil – sterkt oppgaveorientert og svakt medarbeiderorientert

(Gjøsund 2011, ss 166f)

Kilder: Gjøsund, P(2011) Psykologi 2. Oslo.Cappelen Damm
            

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar